Centrale termice in condensare – Ce trebuie sa stii despre ele

Centralele cu condensare se potrivesc ideala atat pentru a incalzi o locuinta personala, cat si un birou. Acestea se instaleaza cu usurinta, sunt compacte si utilizeaza tehnologie de ultima generatie, ceea ce le ofera un nivel de siguranta ridicat. O centrala termica pe gaz te va ajuta sa iti scazi in mod semnificativ consumul energetic, deoarece este foarte eficienta. Centralele cu condensare se utilizeaza cu succes atat pentru incalzirea prin calorifere, cat si prin pardoseala. Ele se folosesc si pentru a incalzi apa menajera, iar utilizarea este foarte simpla.

Care este modul de functionare al centralei cu condensare?

Centralele cu condensare functioneaza pe gaz, mai exact prin arderea acestuia. In urma procesului de ardere rezulta vapori de apa si gaze arse evacuate. Vaporii de evacuare intra in contact cu schimbatorul de caldura, unde se realizeaza condens, care se transforma in apa si ajuta la transferul de caldura. Aceasta caldura degajata ajunge in circuitul de incalzire, iar tot acest proces creste semnificativ eficienta centralei termice. Pe de alta parte, centralele clasice folosite in trecut nu ofera aceasta caracteristica, toti vaporii fiind evacuati direct, iar o mare parte din energie se pierde in acest fel, informeaza platforma www.montaj-centrale-termice.net.

Cum alegi centrala cu condensare potrivita pentru locuinta ta?

Primul si cel mai important aspect de avut in vedere cand vrei sa alegi o centrala termica pe gaz este suprafata locuintei. Pe baza dimensiunilor locuintei vei hotari daca ai nevoie de o centrala pe gaz de 24 kW, de 30 kW sau de 35 kW. In cazul in care locuinta ta are 150 mp, poti aplica urmatoarea formula de calcul pentru a afla de ce fel de centrala termica ai nevoie.

1. Calculezi coeficientul de incalzire

Pentru a calcula coeficientul de incalzire trebuie sa stii cat de bine este izolata locuinta. CU cat izolatia este mai slaba, cu atat coeficientul va creste. In general, orice imobil care este izolat corespunzator va avea un coeficient de incalzire intre 32 si 48 W/m3. Cele mai slab izolate locuinte vor avea un coeficient de 50-70 W/m3. Nu uita de dimensiunea ferestrelor si calitatea acestora, atrag atentia specialistii unei firme de reparare centrale termice Zalau.

2. Determina puterea de care ai nevoie

Dupa ce ai aflat coeficientul, calculul pentru a determina puterea este foarte simplu. Pentru exemplul folosit pana acum, al locuintei de 150 mp, cu o inaltime de 2.75 m si coeficient de 50, calculul va arata astfel: 150*2.75*50= 20.625. Astfel, centrala pe care o alegi trebuie sa iti ofere cel putin 20,6 kW. In acest caz ai putea alege o centrala de 20 kW, dar ar fi la limita, astfel incat probabil una de 24 kW este o alegere mult mai buna.

Raportul de modulare – de ce este un criteriu important?

Atunci cand alegi o centrala cu condensare pe gaz trebuie sa tii neaparat cont de raportul de modulare. In cazul in care acest raport este foarte ridicat, centrala in cauza are un nivel de putere minima foarte scazut. Acest lucru inseamna ca centrala pe care ai ales-o are o capacitate de adaptare mare la nevoile reale de energie ale locuintei. Cu cat adaptarea se realizeaza mai usor, cu atat consumul de gaz devine mai redus, iar centrala va trebui sa se opreasca si sa porneasca foarte rar, ceea ce ii va prelungi semnificativ durata de viata.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *