Cat timp trebuie sa astepti pentru a inmatricula o masina?

In cadrul acestui articol vom discuta despre cat timp trebuie sa astepti pentru a inmatricula o masina. Multa lume nu cunoaste unele aspecte importante, motiv pentru care ne-am gandit sa ti le prezentam in detaliu.

In functie de locul de unde ai cumparat masina, procesul de inmatriculare al acesteia este unul diferit. In cele ce urmeaza iti vom prezenta etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru un vehicul achizitionat in Romania si unul din strainatate.

Astfel, site-ul www.inmatriculariauto.net identifica doua categorii mari in care te poti incadra:

 • Inmatricularea auto pentru masinile cumparate din strainatate care sunt inmatriculare pentru prima data in tara noastra;
 • Inmatricularea auto pentru masinile cumparate din Romania, care au mai fost inmatriculate in tara noastra;
 • Inmatricularea auto pentru autovehiculele cumparate din strainatate.

In cadrul acestei categorii sunt incluse atat vehiculele cumparate din Uniunea Europeana, cat si cele din afara spatiului comunitar. Din pacate, numarul etapelor ce trebuie parcurse sunt mai numeroase in aceasta situatie.

In primul rand, trebuie sa treci pe la mai multe institutii, dupa cum urmeaza:

 • La DRPCIV, unde vei primi numere provizorii
 • La Registrul Auto Roman (RAR), unde se obtine autentificarea masini si cartea de identitate a autovehiculului
 • La Sediul Taxe si Impozite aferent municipiului de care apartii pentru a inscrie vehiculul
 • La ANAF, unde se obtine certificatul in vederea platii TVA-ului
 • La DRPCIV unde iti vor fi eliberate numerele definitive, placutele negre

In plus, trebuie sa stii ca toate aceste etape trebuie realizate intr-o durata de timp fix, conform prevederilor legale in vigoare. Astfel, este important sa cunosti cat va trebui sa astepti la fiecare dintre institutiile mentionate anterior. Lucrurile se desfasoara cel mai rapid la DRPCIV, unde astepti o zi pentru numerele provizorii si o zi pentru cele definitive. La ANAF insa situatia este diferita si vei avea de asteptat 5 zile lucratoare dupa ce ai depus dosarul de inmatriculare. In ceea ce priveste vizita la RAR si cea de la Directia Taxe si Impozite, aici va dura in medie tot 24-48 de ore lucratoare.

De departe cea mai mare problema pe care trebuie sa o iei in calcul este programarea pentru verificarea obligatorie la RAR. In functie de orasul in care locuiesti, poti sa astepti chiar si 4 saptamani pana cand iti va veni randul. Avand in vedere toate aceste detalii, in cel mai bun caz inmatricularea unui automobil cumparat din afara Romaniei va dura 2-3 saptamani, iar in cel mai rau caz va dura 5-6 saptamani, estimeaza expertii unei companii de inmatriculari auto Zalau.

Inmatricularea auto pentru masinile cumparate din Romania

Pentru acest tip de autovehicule procesul de inmatriculare este unul mult mai simplu si se realizeaza mult mai usor.

Astfel, va fi necesar sa treci doar pe la trei institutii ale statului:

 • La Directia Taxe si Impozite pentru a inscrie masina;
 • La DRPCIV pentru a prima cartea de identitatea a vehiculului;
 • Tot la DRPCIV pentru a ridica numerele de inmatriculare.

  Acestea fiind spuse, atunci cand achizitionezi o masina din Romania, nu ar trebui sa dureze mai mult de 3-4 zile pentru a o inmatricula. In cele mai rele cazuri procesul va dura o saptamana.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *